Top billede

Lejetøjs 5 bedste tips til en grønnere jul🎄

Små justeringer kan gøre din jul mere grøn

Julen er forbundet med rigtig mange traditioner, som kan være svære at lave om på. Der skal heldigvis ikke særligt meget til for at gøre din jul mere grøn og bæredygtig. Herunder har vi samlet vores 5 bedste tips til hvordan du kan justere på små ting i julen, og dermed bidrage til en grønnere jul.

1. Juletræet med sin pynt

Hvis du vil købe et mere bæredygtigt juletræ, så gå efter et som er økologisk. De almindelige juletræer bliver nemlig sprøjtet med en stor mængde pesticider, som er en stor belastning for naturen. Du har også mulighed for at købe et juletræ i potte, som kan plantes ud efter brug, her er det økologiske alternativ også at foretrække. Hvis du ikke kan få fat i et økologisk, så gå efter en rødgran, de har ikke brug for så mange sprøjtegifte for at vokse sig store og flotte.

2. Der skal ikke mangle noget

Julen er den helt store sæson for madspild. Der bliver traditionelt købt 23% mere mad i december end ellers, og der bliver derfor lavet en del mere end der bliver spist. Hele 10% af det samlede madspild foregår i juledagene. Sørg derfor for, kun at lave den mængde mad der bliver spist. Få ryddet ud i køleskab og fryser så der er plads til eventuelle rester.

3. Gaver i massevis

Danskernes forbrug på materielle ting er blandt et af de højeste i verden, og det gælder også julegaverne som udleder enorme mængder af CO2 i produktionen. Hvis du vil begrænse forbrugsfesten, så kunne I måske nøjes med at give julegaver til børnene eller til dem I fejrer jul med. Hvis du ikke helt er der endnu, så tænk på hvad du giver i gave. Abonnementer, genbrug og oplevelser kan være et mere bæredygtigt alternativ til de traditionelle julegaver.

4. Gaver skal da være pakket ind!

Hvert år bruger danskere mere end 800 tons gavepapir, som bliver brugt 1 gang for derefter at blive smidt ud. Det må siges at være et kæmpe ressourcespild!

Gaver kan sagtens pakkes smukt ind, uden at du bruger traditionelt gavepapir, der findes masser af alternativer:

·       Pak ind i en stofrest du alligevel har liggende

·       Sy en gavepose af stof

·       Pak ind i et smukt tørklæde ved brug den japanske teknik Furoshiki

·       Pak ind i avispapir eller magasiner

·       Køb genanvendeligt gavepapir for eksempel Everwrap fra Vissevasse

Bliver der brugt almindelig gavepapir, så husk at sortere dit affald så det kommer i papirkontaineren og bliver genanvendt.

5. Levende lys i mørket

Julen er for mange forbundet med levende lys, både i form af kalenderlys, lys i adventskransen og på juletræet. Stearinlys udleder en del CO2 og er forurenede for vores indeklima. Overvej om du kan erstatte nogle af dine lys med LED lys. Vi har rigtigt god erfaring med det mærke som hedder Uyumi, de giver et fint lys og holder længe batteri.

Hvis du ikke helt er der, hvor du er klar til at erstatte de levende lys med LED, så gå efter de lys som er svanemærket og husk at klippe vægen ned så de ikke soder, og luft godt ud.

 

Rigtig glædelig grøn jul!


Gør julen grønnere - Køb et gavekort til Lejetøj

LegetøjLegetøj