Top billede

Lejetøjs bedste tips til at hjælpe de små med at håndtere juleaften

Juleaften kan være en stor mundfuld for børn

For mange børn kan juleaften være en stor mundfuld. De har svært ved at vente til alle gaverne skal pakkes ud og når de skal, foregår det i et stort kaos, hvor de knap nok ser hvad de pakker op før de går videre til den næste gave.

Alle familier og børn er forskellige og hvad I gør hjemme hos jer, skal fungere godt både for børn og voksne. Vi har derfor samlet en række tips nedenfor som du kan lade dig inspirere af og overveje, hvad der kunne fungere hos jer.

7 tips til at hjælpe børn gennem juleaften

  • Juleaften får barnet kun gaver af dem som er til stede, resten kan gemmes til når I er sammen med dem der giver gaver, eller til dagene efter. På den måde undgår I at det bliver for uoverskueligt for barnet.

 

  • Hvis der stadigvæk er mange gaver, kunne barnet få nogle af gaverne i løbet af den 24. december, så har barnet tid til at pakke ud og lege med tingene i ro og mag, hvilket måske også gør ventetiden mere overskuelig.

 

  • Kunne man bytte rundt på rækkefølgen som tingene bliver gjort i juleaften? Kunne man for eksempel danse om juletræet og pakke gaver ud før desserten? Så er spændingen med julegaverne udløst og børnene har noget at lege med. Det giver måske også mere ro til de voksne, til at sidde og slappe af og nyde desserten.

 

  • I de fleste mere eller mindre ukendte situationer for børn, kan det hjælpe at forberede barnet på hvad der skal ske. Forudsigeligheden hjælper børn til bedre at kunne håndtere situationer. Snak derfor med dit barn om hvad der skal ske og i hvilken rækkefølge. Hvis I har en julemand der kommer med gaver, så forbered barnet på hvornår han kommer, hvad han siger osv. Julemanden kan være en temmelig skræmmende oplevelse for små børn.

 

  • Få talt med dem I skal holde jul med før juleaften og få aftalt hvad der skal ske juleaften. Det er ikke alle voksne som er okay med at der pludselig skal ændres i traditioner midt i julemaden. Få snakket med dem om det er børnenes eller de voksnes jul eller måske begge dele. Kan I finde kompromisser som er rimelige for alle?

 

  • Som forældre kan det også være en god ide at forberede sig på hvad og hvordan man håndterer pressede situationer juleaften. Hvad gør jeg hvis barnet ikke gider at have en gave og stikker i et hyl fordi det var ikke det barnet ville have. Hvad gør du hvis barnet ikke vil sige tak for gaven osv. Barnet gør jo ikke disse ting fordi det er uopdragent, barnet er bare presset i situationen og kan blive endnu mere presset hvis man som forældre også bliver presset.

 

  • Overvej om du skal sænke forventningerne til dit barn og til juleaften generelt. Man forestiller sig måske en dejlig juleaften, med julefred og julehygge. Måske bliver realiteten en helt anden, sådan kan livet med børn nogle gange være.

 

 

Hos Lejetøj ønsker vi jer alle en rigtig glædelig jul.