Top billede

Skal man kunne kravle før man kan gå?

Det korte svar er nej. Herunder giver vores ekspert Lizzi sine bedste tips til, hvordan du lærer dit barn at bevæge sig fremad og hvilken udvikling det gennemgår.

Hvordan lærer du bedst dit barn at krybe/kravle:

  • Dit barn skal være komfortabel med at ligge på maven
  • Dit barns omgivelser skal give gode muligheder for at eksperimentere, så det får lyst til at bevæge sig rundt. Et eksempel kunne være alderssvarende legetøj med lyd og bevægelse, se eksempler nederst på siden.
  • Hvis dit barn lægger an til at krybe er et glat underlag lettest at komme frem på, hvis det lægger an til at rejse sig op i kravlestilling er et skridsikkert underlag bedst.
  • Hvis du giver dit barn de rette muligheder, har det en helt naturlig trang til at udvikle sig. Vær derfor opmærksom på dit barn og hvad der interesserer det, så vil det helt naturligt begynde at bevæge sig frem.
  • Sæt dig ned på gulvet sammen med dit barn, vil det i sig selv virke stimulerende.

Hvilken udvikling går dit barn igennem, når det begynder at kunne bevæge sig fremad?

  • Dit barn begynder at sanse former og overflader
  • Dit barn begynder at få kropsfornemmelse – hvor meget fylder jeg, når jeg kryber under, over, imellem forskellige forhindringer.
  • Dit barns venstre og højre hjernehalvdel begynder at kunne arbejde koordineret sammen, når det kryber og kravler med krydsmønstre (højre arm og venstre ben bevæges samtidig og omvendt). Krydsmønstret er vigtigt at have på plads, når barnet skal gå. Det modsatte af krydsmønster er pasgang – højre ben og højre arm bevæges samtidig, hvilket giver en meget kluntet gang og uden koordinering af de to hjernehalvdele.

Nogle børn kryber i kort tid andre meget lang tid og nogle springer helt det udviklingstrin over. Nogle børn begynder først at kravle efter at de er begyndt at gå. Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvor lang tid det bliver på de forskellige udviklingstrin, eller om de springer nogle udviklingstrin over.

På videoen ser du David, han begyndte at krybe da han var 7 måneder og kravle da han var 12 måneder. David krøb uden krydsmønster, det kom først ved kravl. Han kravlede kun en måned før han begyndte at gå.

 


Inspiration til legetøj 6-18 måneder med lyd og bevægelse

LegetøjLegetøjLegetøjLegetøj